Herfst is de weg van buiten naar binnen

de tweede teen gaan we vandaag langs. De grote teen, de etherische hebben we gehad, vandaag is de luchtteen aan de beurt.

Kijken we naar de luchtteen is deze verbonden met het seizoen, de herfst. Lucht staat voor beweging, voor loslaten, vergelijkbaar met water kan je met de lucht meestromen. Lucht is een natuurlijke energiestroom wat je terugziet in de natuur en ook om je zelf heen wordt versterkt bij het aangaan van inspanning. Lucht happen, naar adem happen, je in en uitademing wat je direct verbonden is met je longen en je darmen. Door een goede ademhaling vanuit de buik beweegt ook hierin alles op en neer. Lucht is als een golf wat alles in je lijf voorziet van zuurstof en voorziet van open tot cellen. Lucht zien we niet en voelen we wel. De koude lucht bij het inademen en de warmere lucht bij het uitademen. 

De herfst is het seizoen waarin de groei komt stil te staan. De naar buiten gerichte zomer maakt plaats om naar binnen te keren. Van opbouw naar afbouw. De oogst van het land, de bladeren laten los en allemaal tot het klaar maken van een nieuwe groeicyclus. De Chinezen associeren de Herfst met het element Metaal. Het Chinese karakter voor Metaal is een afdakje met daaronder de Aarde en in de diepte twee stukken goud. We moeten afdalen in de diepte van de Aarde om tussen alle grond op zoek te gaan en het waardevolle metaal te scheiden van de grond. 

De herfst tijd staat in het teken van: 

 • naar binnen keren
 • beoordelen
 • scheiden
 • kiezen
 • afvoeren
 • loslaten wat niet meer van waarde is
 • het waardevolle oogsten
 • gevoel voor kwaliteit
 • structuur aanbrengen
 • controleren
 • discipline
 • genieten en langzaam je ritme vertragen

Ruimte maken voor het waardevolle

De Herfst is een geschikte tijd om innerlijk bezig te zijn met het loslaten van wat oud en overbodig is en tegelijk te verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd. De organen die bij metaal horen en terug te lezen zijn naar je tenen zijn de longen en de dikke darm. Zo halen de longen energie uit de lucht alwaar het als energie verspreid door je lijf. Verse zuivere lucht en heldere energie die je lijf opneemt. Vergelijkbaar met een frisse wandeling in de herfstlucht. De dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt). Een buikademhaling helpt daarbij net als het drinken van warm water. Zo wordt op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen (loslaten van het waardeloze, binnenhalen van het zuivere en waardevolle) werken het beste optimaal met elkaar om goed samen te werken en te functioneren. Loslaten maakt ruimte voor iets nieuws waardoor je opneemt wat bij je past. 


Kies bewust
Doe liever één ding goed , dan drie dingen half.

Ademhalingsoefeningen
De longen zijn een groot orgaan, vol celletjes, vol leven! Neem de tijd om bewust te ademen. Laat bij elke in ademen en uitademing je buik zachter worden. Neem de tijd en bij het reizen van je adem volgt de uitademing op en vice versa.

Ruim op
Kies een haalbare plek in huis die toe is aan een uitmest- en opruimbeurt: een kastje, een bureau of misschien zelfs een (deel van) de schuur of zolder, keuken. Maak een shift, gooi weg of verzamel wat je zelf niet meer nodig hebt en geef het door via andere wegen.  

Neem afscheid
Stop met identificatie van emoties, gewoontjes die er niet meer toe doen. Als het zinvolle eraf is mag je de stap maken tot loslaten. Zoals het opgraven van goud uit de Aarde ook niet in één dag lukt, mag je ook hiervoor de tijd nemen. Vervang dat wat je loslaat voor iets nieuws wat waardevoller voor je is en voetzaam.

Verzorg je longen met gember
Gember beschermt en is goed inzetbaar tijdens de herfst. Helemaal als je gevoelig bent voor windaanvallen op de longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of preventief, voordat je verkouden wordt) kan je de gember raspen. Kook theewater en giet dit op de gember in een glas of mok. Zoet het met wat honig op. Gember heeft een verwarmende werking en werkt opwekkend voor de darmen, als ook in energie. Door dat het verwarmt stopt het hoesten en versterkt het om de koude buiten te houden. Wees zacht en warm voor jezelf om het koude buiten te houden. Daarnaast zorg voor warme voeding en zachte voeding zoals havermout pap, soepen, en gebruik specerijen naast gember, kaneel, honing, kardemom, anijs. 

Beleef de beweging en stroming van de herfst bewust
Wanneer je buiten loopt, hoor de blaadjes onder je voeten en voel bewust de beweging van binnenuit. Alles maakt zich klaar om te verstillen. Je merkt het aan de lucht, deze voelt fris en zuiver aan. Als je de lucht inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in. Het is kouder en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. De kou zorgt voor een samentrekkend, gevoel. Beleef hoe de bladeren los laten en liggen op de grond. Beleef het loslaten van wat niet meer waardevol is. Beleeft hoe alle fruitsoorten bewuste oogst is van een prachtige Zomer. De herfst en Moeder Aarde zijn je gul!

Waardeer jezelf voor wat je doet en weet dat lucht een belangrijk onderdeel is voor het leven, voor jouw levensvreugde, levenskwaliteit als ook die van de natuur. Zonder lucht kunnen we niet bestaan. Lucht is als licht onmisbaar en komt in elke cel en in je teentjes, met name de tweede teen terug. 

Facebooklinkedinmailby feather

Geschreven door

Willemijn Wiegmans

Willemijn Wiegmans