Om totale ontspanning te realiseren, is ontladen van belang, zeer functioneel om nieuwe energie te genereren. Ontladen is een reset voor je hele systeem, je lijf en geest. Ik bemerk het zelf voor ik op vakantie ga en hoe vaak ik toch een beetje te overprikkeld ben. Daarom plan ik vaak voor ik vertrek een paar dagen extra in om in alle rust alles klaar te maken. Toch voelt de eerste week oncomfortabel aan. Je herkent het vast dat je je draai niet kan vinden. Dat je eigenlijk niet weet hoe het met je is en je tranen hoger zitten als normaal. Voor de een duurt dit wat uurtjes, daagjes en voor de ander een week of zelfs langer. Toestaan om te ontspannen en niks te hoeven doen. Dat je brein tot rust komt, evenals je lijf. Want onze modus staat aan, en vaak op doen, of nog te doen of een ander afvinklijstje. Hierdoor kom je op de plaats van bestemming aan en diep van binnen is het chaos. Wil ik staan, wil ik liggen, mag ik echt alle doen uitzetten? Herken je hier jezelf in?

Overgave = Overgeven aan…
En daarom is het misschien zo herkenbaar dat je zelf de eerste dagen, of zelfs week je onthand voelt en moeite hebt om jezelf overgeven aan de situatie. Ik herken mezelf er ook in met ziek zijn. Dan denk ik, ‘oh het gaat morgen over en kan ik er weer zijn’. En dan kom je erachter dat het langer duurt en hoe meer je verzet in “morgen ben ik er weer” hoe langer je nodig hebt om te herstellen. Overgave door overgeven aan de situatie is de weg! Lanterfanten en vieren dat je niks hoeft te doen of moet! We moeten teveel van onszelf en leggen daardoor zoveel op dat het niks doen oncomfortabel is. Jammer, want we drijven daardoor weg van waar het leven op gebaseerd is en hoe verrijkend het leven in verlangzamen en ultiem vertragen ons brengt.

Als het nu echt niet lukt, wat ik me voor kan stellen dan heb ik een paar tips voor je die je kunt uit proberen.

1. Boek een boksschooldagje in. Een trainingsles boksen! Haal alles uit wat in je zit, en ontlaad!


2. Ga naar zee of de bergen in en laat alles wat je last is van je rug glijden. Een opluchtende schreeuw of tranen laten stromen, zijn daar ultiem voor. Geef jezelf vrijheid en geef vrij wat eruit mag!

3. Spring touwtje met je kinderen of doe een paar potjes voetbal. SPEEL en RAVOT mee! Bouw een tipi en speel indiaantje. Spring mee op de trampoline!

4. Naar de vakantie toewerken: Neem een snipperdag extra op. Zet alles uit en maak er jou eigen dag van. Ga tegen een boom zitten en doe eens niks, als adem in en uit. Zet in elk geval alles wat jou kan storen eens een dag uit! Geen teevee, geen boek, alleen jij en alle beweging en geluiden in en om je heen. Of boek een massage, een heerlijke voetmassage doet wonderen.

5. Zoek iemand op waarbij je ongestoord (zonder omhakken van bomen) stammen kunt hakken. Hak ouderwets hout. 

6. Mediteer, zing, dans, ga liggen in de zon, en stap uit de rusteloosheid en kom naar binnen in rust.

Neem het oncomfortabele gevoel serieus en ga het met al je liefde aan. Je hebt niks te verliezen, dat is wat jezelf weet en hoe fijn is het om voor je op reis gaat de ontspanning al toe te laten en toe te staan. Hierdoor geniet je nog meer van je vakantie zodra deze begint en hoef je geen week te wachten voordat die ontspanning door ontladen voorbij is.

Enjoy!

Meer info: www.navoma.nlFacebooklinkedinmailby feather

Geschreven door

Willemijn Wiegmans

Willemijn Wiegmans