Essentiële aandacht, voetzaam voor lichaam & geest

Weergegeven: 16 RESULTATEN
Blog

Adem ontvangen

Een open ruimte vol liefde, nodigt je uit om op adem te komen. Holding Space

Mensen snappen je niet
Je zit op een andere golflengte
Jou ervaring krijgt antwoorden als: Dan moet je zus doen, of dat kan je beter zo doen…. of laat het nu rusten, je neemt de wereld op je schouders.

Een veilige omgeving is belangrijk.
Als een lege ruimte waarin alles kan worden ontvangen.
Ruimte om te groeien.
Ruimte om te ZIJN.
Ruimte in ruimte om te bloeien en eigen inzichten op te doen.

Ontspanning, om op verhaal te komen, veilig en zonder oordeel. En ook als je het heel ingewikkeld vindt, is er ruimte.

Ik nodig je uit, de thee staat voor je klaar.

Blog

Tenen tijd!

Herfst is de weg van buiten naar binnen

de tweede teen gaan we vandaag langs. De grote teen, de etherische hebben we gehad, vandaag is de luchtteen aan de beurt.

Kijken we naar de luchtteen is deze verbonden met het seizoen, de herfst. Lucht staat voor beweging, voor loslaten, vergelijkbaar met water kan je met de lucht meestromen. Lucht is een natuurlijke energiestroom wat je terugziet in de natuur en ook om je zelf heen wordt versterkt bij het aangaan van inspanning. Lucht happen, naar adem happen, je in en uitademing wat je direct verbonden is met je longen en je darmen. Door een goede ademhaling vanuit de buik beweegt ook hierin alles op en neer. Lucht is als een golf wat alles in je lijf voorziet van zuurstof en voorziet van open tot cellen. Lucht zien we niet en voelen we wel. De koude lucht bij het inademen en de warmere lucht bij het uitademen. 

De herfst is het seizoen waarin de groei komt stil te staan. De naar buiten gerichte zomer maakt plaats om naar binnen te keren. Van opbouw naar afbouw. De oogst van het land, de bladeren laten los en allemaal tot het klaar maken van een nieuwe groeicyclus. De Chinezen associeren de Herfst met het element Metaal. Het Chinese karakter voor Metaal is een afdakje met daaronder de Aarde en in de diepte twee stukken goud. We moeten afdalen in de diepte van de Aarde om tussen alle grond op zoek te gaan en het waardevolle metaal te scheiden van de grond. 

De herfst tijd staat in het teken van: 

 • naar binnen keren
 • beoordelen
 • scheiden
 • kiezen
 • afvoeren
 • loslaten wat niet meer van waarde is
 • het waardevolle oogsten
 • gevoel voor kwaliteit
 • structuur aanbrengen
 • controleren
 • discipline
 • genieten en langzaam je ritme vertragen

Ruimte maken voor het waardevolle

De Herfst is een geschikte tijd om innerlijk bezig te zijn met het loslaten van wat oud en overbodig is en tegelijk te verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd. De organen die bij metaal horen en terug te lezen zijn naar je tenen zijn de longen en de dikke darm. Zo halen de longen energie uit de lucht alwaar het als energie verspreid door je lijf. Verse zuivere lucht en heldere energie die je lijf opneemt. Vergelijkbaar met een frisse wandeling in de herfstlucht. De dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt). Een buikademhaling helpt daarbij net als het drinken van warm water. Zo wordt op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen (loslaten van het waardeloze, binnenhalen van het zuivere en waardevolle) werken het beste optimaal met elkaar om goed samen te werken en te functioneren. Loslaten maakt ruimte voor iets nieuws waardoor je opneemt wat bij je past. 


Kies bewust
Doe liever één ding goed , dan drie dingen half.

Ademhalingsoefeningen
De longen zijn een groot orgaan, vol celletjes, vol leven! Neem de tijd om bewust te ademen. Laat bij elke in ademen en uitademing je buik zachter worden. Neem de tijd en bij het reizen van je adem volgt de uitademing op en vice versa.

Ruim op
Kies een haalbare plek in huis die toe is aan een uitmest- en opruimbeurt: een kastje, een bureau of misschien zelfs een (deel van) de schuur of zolder, keuken. Maak een shift, gooi weg of verzamel wat je zelf niet meer nodig hebt en geef het door via andere wegen.  

Neem afscheid
Stop met identificatie van emoties, gewoontjes die er niet meer toe doen. Als het zinvolle eraf is mag je de stap maken tot loslaten. Zoals het opgraven van goud uit de Aarde ook niet in één dag lukt, mag je ook hiervoor de tijd nemen. Vervang dat wat je loslaat voor iets nieuws wat waardevoller voor je is en voetzaam.

Verzorg je longen met gember
Gember beschermt en is goed inzetbaar tijdens de herfst. Helemaal als je gevoelig bent voor windaanvallen op de longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of preventief, voordat je verkouden wordt) kan je de gember raspen. Kook theewater en giet dit op de gember in een glas of mok. Zoet het met wat honig op. Gember heeft een verwarmende werking en werkt opwekkend voor de darmen, als ook in energie. Door dat het verwarmt stopt het hoesten en versterkt het om de koude buiten te houden. Wees zacht en warm voor jezelf om het koude buiten te houden. Daarnaast zorg voor warme voeding en zachte voeding zoals havermout pap, soepen, en gebruik specerijen naast gember, kaneel, honing, kardemom, anijs. 

Beleef de beweging en stroming van de herfst bewust
Wanneer je buiten loopt, hoor de blaadjes onder je voeten en voel bewust de beweging van binnenuit. Alles maakt zich klaar om te verstillen. Je merkt het aan de lucht, deze voelt fris en zuiver aan. Als je de lucht inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in. Het is kouder en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. De kou zorgt voor een samentrekkend, gevoel. Beleef hoe de bladeren los laten en liggen op de grond. Beleef het loslaten van wat niet meer waardevol is. Beleeft hoe alle fruitsoorten bewuste oogst is van een prachtige Zomer. De herfst en Moeder Aarde zijn je gul!

Waardeer jezelf voor wat je doet en weet dat lucht een belangrijk onderdeel is voor het leven, voor jouw levensvreugde, levenskwaliteit als ook die van de natuur. Zonder lucht kunnen we niet bestaan. Lucht is als licht onmisbaar en komt in elke cel en in je teentjes, met name de tweede teen terug. 

Blog

Toevoeging retraite

~TOEVOEGING AAN JE RETRAITE~ 

Om verbinding te maken met je lijf, volledig in jezelf gewortelt te zijn om vandaaruit de hemelse hoogtes te bereiken, kan je jezelf heel aards afvragen: 

– Wat heeft je lichaam tot nu toe voor je gedaan? Dit kan een levenswaslijst zijn, echter bekijk ook heel gericht wat je voor vanzelfsprekend aanneemt, terwijl het alles behalve is. 

– Welke ondankbare taken heeft je lijf verricht en welke ondersteuning heb je geboden? Oh, dat is een vraag waar je vast even op wenst te zitten. Want inderdaad hoe vaak doen we iets terwijl we weten wat de uitdeindelijke voedingsuitslag hierop is. Pel de laagjes gerust langzaam af. 

– Waartoe is je lichaam hier en nu in staat? Wat heb je je lichaam aangeleerd wat het voorheen niet kon, of waardoor het veranderd is? 

– Leuk of minderleuk en wellicht iets om van te gaan houden en te gaan omarmen in plaats van af stoten: welke kenmerken aan je lichaam (lichaamsbouw, gezichtskenmerken, maniertjes, e.d.) heb je van – verre – familieleden geerfd? 

– Wat vind je aan je lichaam goed, mooi, en benoem dit of merk het op.

– Wat is er mis mee? 

– Kun je wat er mis mee is verbeteren of er anders naar gaan kijken? 

“SPEED ISN’T ALWAYS A GOOD THING, ESPECIALLY WHEN IT’S AT THE EXPENSE OF MISSING OUT ON THE CONNECTION.” 

***Hoe je voertuigje is, je lijf, je eigen aarde, bewoon haar/hem, en beloon het met een woord of ritueel van dank. Proost op de verzorging om samen tot eenheid te komen. Verwaarlozing kan worden opgeheven door verzorging toe te passen. Verlangzaam om langzaam pas voor pas thuis te komen in je lijf en voel bij elke stap wat dit bij je doet. Wordt een met elke actie die je uitvoert. Werk van binnenuit voor je lichaam, daar begint elke verandering. ***

EN

~ Leer jezelf te beschermen en op welke manieren kun je jezelf bescherming bieden, pas het toe. 

~ Maak jezelf innerlijk schoon: geef er vrede aan, kracht en zegeningen. 

~ Versterk je lichaam, geest en ziel met voetzame ingredienten. Wat heeft je lijf aan voeding nodig en met welke brandstof gaat ze vooruit. Kijk wat voor jou aan voeding op allerlei lagen werkt. Voeding als voedsel, voeding als wat je kijkt, leest, relaties, keuzes, hobby’s. Wat draagt eraan bij om in goede energieke conditie te blijven en neem die voeding in, op, tot je en verinnerlijk het opnieuw zodat het nieuwe bedrading maakt in je lijf, in je systeem, in jou. 

~ Repareer wat kapot is, geef er aandacht aan en bekijk wat je er zelf aan kan maken. Bijvoorbeeld het boeken van een massage (voet 😉 ) meditatie, yoga, zingen, dansen, slapen…. stel je reparatie niet langer uit en doe(n)! 

Ook dit is een manier van leren om je liefelijke lijf te trainen om dromen uit te laten komen, om authentiek te worden naar jezelf. Het erkennen en gaan herkennen door te ontwikkelen van Gods geven krachten die je lichaam vanuit nature bezit. Om een vervuld leven te krijgen en vanuit gevuldheid het leven te leven. 

Bovenal GENIET van je LIJF, Geniet van JEZELF en van elke stap die je voor jezelf zet.

Blog

Tijd voor een traktatie aan jezelf

TIJD VOOR EEN RETRAITE

Aan een retraite beginnen is fijn. De een pakt het groots aan en gaat er voor op reis. Je kan het ook klein aanpakken met momenten waarop jij jezelf volledig terugtrekt de stilte in, de ruimte in, en de binnenkeer maakt naar jezelf toe. Of je dit nu groot of klein doet, dat doet er eigenlijk niet toe. 😉

Het begin kan een weldaad zijn aan gevoelens en kan ook een lastig dingetje zijn. Want hoe ga je nu naar binnen toe, hoe doe je dat en waar begin je, zeker als je uit een levendige buitenwereld komt. 

Wat ik je kan vertellen is hou het simpel. Neem niet te veel balast mee. Pen, papier, water en wat te eten. Een dekentje om op te liggen en jezelf. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Maak tijd om een te worden met je omgeving. Beweeg je mee met je omgeving. Misschien vind je een steen, een stukje hout, touw of iets anders dat jou herinnert waarom je voor dit moment gekozen hebt. Neem vooral tijd om te bezinken, te zakken en landen in je lijf. Gewoon zijn en daarin komt vanzelf het gevoel dat je wenst te mediteren of te schrijven of iets anders wenst te doen.

Retraite is een traktatie aan jezelf om stukjes van jezelf te hervinden, of om jezelf weer te vervullen met nieuwe energie wat je oplaadt. Een retraite heeft tijd nodig en 1 middag is een begin van vele beginnetjes…. 

Slapen, yoga of een andere bewegingsvorm, turen, lanterfanten, je verwonderen over de beweging van de wereld in en om je heen, je ziel laten spreken, huilen, lachen, schreeuwen, jezelf zien in iets of iemand anders…. eindeloos is een retraite waarbij de traktatie het einde en het begin met alles wat er tussen zit, altijd voor jezelf is. 

Creëer je vertaling van een retraite. En, je voeten laten zien waar je nu staat. Ze vertalen hierdoor precies wat er nodig is. Dit kan een helper zijn voor jou begin en voor je einde. Wat heb je nodig en hoe kan je het toestaan, toelaten of juist in de omarming alles aan de wind of de zon meegeven?

En wat je nodig hebt kan je in je retraite toelaten of juist omarmen waardoor het weg kan waaien. En als je terug komt voor je de wereld die tot je komt, instapt, wat vertellen je voeten dan in die nieuwe nu? 

Geef jezelf in elk geval de ruimte die je nodig hebt en die je wenst. Stap in jezelf en beweeg daarop vooruit! 

Blog

Integratie integreren

Transformaties blijven bijzonder, zowel in de natuur als bij de mens. Want beide verschillen niet veel. Alleen jij hebt een ander ritme als een dier, een boom, een bloem, water of een ster. Jou energie, trilling en veld is daarnaast anders als dat het leven om je heen. Transformatie is het transporteren van nieuwe vormen van in – vorm – aties. En zoals je bijvoorbeeld een container van het Verre Oosten laat vervoeren naar bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, kan iets maanden onderweg zijn.

Tijdperk van NU NU en liefst vandaag nog!
We leven in een tijdperk dat we het liefst alles nu gedaan willen hebben en zelfs met transformatie gaat willen we het nu, nu en dus het liefst nog vandaag. We hebben tijd nodig om te landen, en er is tijd nodig ofwel het eigen ritme waarin de snelheid bepaald wordt om sommige transformaties te integreren, incarneren en jezelf ermee te vereenzelvigen. 

Een liefdevol beleid voor deze fase
Geef jezelf alle aandacht, met beleid, met compassie, in rust en stilte en met heel veel geduld of door deze fase te stromen. Aanleren door afleren. De opname is voedsel wat je lijf je systeem anders gaat aanzetten. Als een cel gesloten is en je wil dat deze open gaat om de voeding toe te staan, zal er eerst een andere beweging mogen worden ingezet om de cel te openen, schoon te maken om vandaaruit de nieuwe voeding tot zich te nemen en daarop een andere nieuwe beweging te maken. 

In de natuur heeft alles ook een eigen bioritme en tijd nodig om te groeien. Andere velden, andere structuren, andere energie en trillingen, die bij een dier, insect, boom of water anders is als van een moeras, bamboe of jijzelf. 

Kleine en grote veranderingen hebben vooral ruimte nodig en heel veel liefde. Bewuste aandacht om te kunnen incarneren, in jou. En dan kan het zijn dat je even moe bent. Dan kan het zijn dat je eigenlijk iets zou willen lezen of doen, en alles in je lijf zegt, nee of je voelt gewoon ik neem niks op. Je opname cappaciteit is even vol, want eerst mag er iets uit voor er iets nieuws in kan komen. 

Geniet van je weg, van de paden die ten aller tijden in aanbouw zijn en weet dat er op jou ritme en tijd weer nieuwe ruimte komt met nieuwe bewegingen. 

Ik wens je toe een heerlijke dag!
Love, Willemijn

Blog

De grote etherische teen

Grote teen, staat voor: communicatie, denken, vreugde, gevoelens, gekoppeld aan het element Ether. Ether is licht, fijnstoffelijk en zintuiglijk verbonden met klanken en vibraties.

Bij in balans zijn tot dit element ervaar je dat je bijvoorbeeld makkelijk kunt mediteren. Bij onbelans kan sprake zijn van ijlheid, duizeligheid en moeizaam kunnen landen. Overgevoeligheid van het zenuwstelsel, pijn, slapeloosheid.

Ik neem je de komende tijd in de teentjes mee.


Al het goede komt in meervoud terug. Vandaag de aandacht aan een van de kleine rakkers van ons lijf, de teentjes die verbonden zijn met alle zintuigen en sinussen in ons lijf. Ieder teentje komt aanbod met vandaag de grote teen zoals je las. Ether. Daarnaast is de eerste teen verbonden met een aantal organen zoals je hersenen, de pijnappelklier, de hypofyse en de neus.

Bij communciatie kunnen we verder kijken als dat we denken aan praten, schrijven of onze gevoelens uiten. Ik neem je even mee naar het veld om ons heen. Om jou en mijn lijf is een veld aanwezig. Ieder veld is anders aan samenstelling, kleur, trilling, frequentie, functie, ruimte en energie. Elk veld van al wat is, heeft een andere functie, trilling, samenstelling, ruimte en energie. Waar het wel zo is dat alles met alle communiceert, echter niet alles is te verstaan in woord of in gevoel. Daarom werkt het leven dat in ieder van ons is met cellen die je hertz kunt noemen en dat verstaat precies wat voor jou veld nodig is en land op het juiste moment. Juist ja het kan ook jaren duren en in de eeuwigheid slechts een fractie om begrepen te worden. Dus ja, een bloem, een boom, een dolfijn, het water, een vlinder, maar ook de sterren, de onzichtbare wezens en de aarde en planeten en dat is een speldenprikje van dat wat communiceert met ons, met elkaar. Een oneindige uitwisseling in elk moment, ten alle tijden is dit actief. Alles communiceert met alles en allemaal een andere taal, waarbij het soms wat tijd nodig heeft voordat het door ons lijf, cellen, veld, hersens (hersenschaap), wat me direct brengt bij het element ether.  

Bij het woordje Ether wordt vaak gedacht aan de lucht ver boven ons. De satellieten die aanwezig zijn in de verre ether boven ons en via transmissie signalen uitzenden en brengen die we kunnen horen. Waarop we ons kunnen afstemmen en zelfs zo aan de knop kunnen draaien en intunen dat we meer horen en met meerdere kunnen communiceren. Onze radio die we intern dus in ons hebben en tot afstemming kunnen brengen als de radio die we in materie kennen en eigenlijk geen verschil is met onze innerlijke radio. De afstemming is per persoon verschillend. Iedere zender heeft een andere specifiek kanaal en dus is de trilling en hertz gebied zeer verschillend en zelfs net zo nauw in te zoeken, te verbinden als dat je jou favoriete zender zoekt op de fysieke radio. Je eigen trilling hangt af van de gewenste afstemming en ontvangst. Hoe hoger je trilling hoe anders je in het leven staat en hoe je verbonden bent met je Zelf. De lagere en de hogere natuur is levend in ons.

Communicatie in praten is niet veel anders en ook dit is een uitdaging. Want wat je ratio denkt en zou willen uitzenden kan voor je gevoel zowel van jezelf als de ontvanger totaal anders overkomen. En dus ook hier geld hoe is de afstemming met jezelf en naar de ander toe. Vanuit wat voor gevoel sta je in verbinding en ook dat heeft een uitwerking hoe je informatie overkomt. Hoe vormt dat wat aan info wordt doorgegeven.

Dus 


Je grote teen laat zien hoe je ermee omgaat. Hoe versta je elkaar en versta je jezelf? Hoe denk je, ervaar je vreugde, en wat vertelt je gevoel als onderdeel van het geheel. Kortom als je kijkt naar de natuur in jezelf, en om de communicatie te begrijpen met en zonder woorden, tot onszelf en de ander, is een uitdaging en helemaal als je elkaars taal niet verstaat. En zelfs ook dan kan je uit de voeten komen door handen, voeten en je lijf te gebruiken.

Je grote wijze teen heeft genoeg te vertellen.

Ben je benieuwd geworden hoe jou teentjes erbij staan of wat je voeten in het Nu laten zien? Ik ontvang je graag en een heerlijk kopje thee staat voor je klaar.

De volgende keer meer over tenen en dan de tweede teen na de grote… tot lees en ik wens je een hele fijne dag toe.

Liefs, Willemijn 

Blog

Liefde komt naar je toe

LIEFDE KOMT NAAR JE TOE IN VELE VORMEN

Elke behandeling is mooi en bijzonder. Liefde die ik zie en die vertaalt wordt op allerlei manieren en via vele wegen zonder er richting aan gegeven wordt. Liefde is organisch en werkt door alle dimensies en lagen van wie we zijn, waar we zijn, of de ervaring die we beleven, door.

Wat ik zo mooi vind is hoe voor iedereen een behandeling opgenomen en afgespeeld wordt. En nooit het zelfde. Iedere behandeling is precies op maat en precies wat jij mag ontvangen, of nodig hebt. Alleen dat al is zo bijzonder en een cadeautje aan jezelf. In dat moment, dat altijd present is, komt jou verhaal naar voren. De liefde komt naar je toe, en de liefde kent vele vormen, uittingen, gezichten en views. 

Iedere behandeling is een oneindige beweging, een code die door je lichaam, geest, hart en ziel vertaald wordt. De een noemt het een healing, de andere een blessing, een code van licht en/of geometrische vormen. Voor de een is het rust en ontspanning, voor de ander een meditatieve reis, en zo is er voor iedereen een ingrediënt die past. 

Je kan aanraking zien als een taal die het lichaam verstaat. De allereerste taal ooit. Want zodra je wordt geboren is het eerste dat ontstaat dat je wordt aangeraakt en dan ontstaat er geluid. De aanraking heeft een grote functie en behoort bij een levensbehoefte die van groot belang is in opgroeien en ook daarna. Aanraking is ook intimiteit en kan kwetsbaar zijn. Ik snap dat al te goed. En toch het is denk ik een van de mooiste beweging die we kunnen maken tot elkaar. Aanraking is liefde en liefde kent de weg zonder te wijzen. 

In de praktijk zie ik de aanraking als liefde en als een code. Want uiteindelijk is elke handeling, iedere actie, gedachtengang of zelfs wat je uitspreekt een code, een taal die heel persoonlijk wordt verstaan en zelfs kan worden opgeslagen diep de cellen in. En daardoor is een voetmassage een persoonlijke creatie op maat voor jouw. 

Als aanraking liefde is, vind deze de weg naar jou en door te ontvangen komt liefde op de plaats van bestemming aan. En je kan het aan, altijd, en het is nooit teveel.

Blog

Oh mijn liefde, waar was jij?

Oh mijn liefde, waar was je, waar verbleef je? Waar had ik je verscholen en waarom? Oh mijn liefde, waar was je, waar verbleef je? Wat ben ik dankbaar dat je er altijd al was en ik je nu opnieuw waarnam, voelde. Want ik heb je gemist en ik heb je verwaarloosd, terwijl je er altijd zo zacht voor mij bent en bent geweest. 

En nu, ik kan je zeggen hoe dankbaar ik ben dat je er altijd voor me bent, er altijd al was, alleen ik je opnieuw mocht waarnemen, voelen, ervaren en het diep door me laten komen en stromen. Je was nooit weg, ik had je alleen een beetje verstopt. Hierdoor kan ik nu zeggen, wat heb ik je gemist en zelfs wat verwaarloosd. Sorry, vergeef me en dat terwijl je altijd zo zacht voor mij bent geweest. Gelukkig, herken ik je weer, waardoor ik dankbaarheid voor je voel, en vanaf nu dit moment nog meer aandacht aan je ga schenken.

Tijd om te ontspannen in een ruimte van rust. Wegzakken in jezelf, de eindeloze stilte in. Aandacht aan jezelf besteden, wat heb ik nodig. Je lijf volledig voelen en hierdoor in en tot jezelf komen.
Ontladen waardoor er nieuwe ruimte en beweging ontstaat. Echt een moment voor mijzelf, om de stilte van liefde te ontvangen onder helende handen.

Tijdens mijn verblijf deze zomer in Roemenië, onderging ik op mijn laatste dag een heerlijke lichaamsmassage. Mijn partner was me voor geweest en ik had het een beetje af gedaan met misschien, of eigenlijk dat ik zei: hmm ik laat het voorbij gaan. En ik wist, hiermee gooi ik iets waardevols voor mezelf weg en waarom gun ik dit mijzelf niet? Ah, dit is wat veel mensen doen, met name vrouwen, die laten het maar gaan met een van de vele welbekende smoesjes, “Een andere keer, misschien!” Why? Dat vroeg ik mezelf ook direct af, waarom hou ik af. Schaamte, angst, mezelf het niet waard vinden om dit te doen? En ik voelde tegelijk bij het denken van deze woorden, onzin. Echter de stap tot dit voor mezelf te doen, daar mocht ik nog even aan. Ja, ik kan goed schaamte voelen, en het spannend vinden, en dus echt een hobbeltje overgaan, alleen wat als ik het niet doe, wat sla ik voor mezelf over en hoe zou ik daar op terug kijken? Ik kan aangeven dat ik het spannend vind en ik weet dat daar naar geluisterd wordt. Wat heb ik te verliezen? Ooit en ooit omzetten in NU. Op mijn slippertjes en in makkelijke kledij ging ik naar het massagehutje. Goed plan!


Traumatisch hobbeltje overwinnen!
Dat ene hobbeltje had vooral te maken met een eerdere massage bekken, buik die me anders was uitgevallen dan gedacht. Mijn huid sloeg er traumatisch en rood van aan. En de beweging van de massage vond ik hard en daardoor onprettig. Dit was anders en voelde zo vertrouwd aan. En ik wilde het eens echt voor mezelf aan mezelf geven. Ik weet dat een voetmassage een hobbeltje voor mensen kan zijn en ik begrijp waarom. Hier alleen al om, bracht me de gedachten en vooral het gevoel om deze ervaring in ontvangst te nemen.

Tijdens het liggen merkte ik op dat doordat je ook netjes bent afgedekt, ik eigelijk best ontspannen aanvoelde. Hier en daar voelde ik ook hoe mijn lijf wat stram was en wat meer tijd nodig heeft om los te komen. Ze begon bij mijn rug en ah wat fijn zeg, zo zacht, zo liefdevol. Precies wat mijn lieve lijf nodig had en heeft. Ik kan je niet vertellen wat ik precies voelde als dat ik het graag verwoord als oneindige liefde.

Bijna was ik vertrokken, hoewel ik iedere handeling volledig had bijgewoond, was het tijd om te draaien. Van rug naar buik. Tijdens de massage kwam ik erachter hoe liefdevol mijn lijf is. Hoe zacht mijn lijf is, en vooral hoe fijn het deze aanraking vind. En ook hoeveel we dragen en hoeveel we echt niet hoeven te dragen. Hoe je lijf informatie met je uitwisselt, zachtjes en vol liefde. Waardoor de aanrakingen een rijke communicatie werd, verpakt en omhult en tentoon gesteld wordt. Hoe deze bewegingen me voeden en precies geeft wat er nodig is.

Spiegelbeeld
Hierop brak ik, ik moest zo huilen toen mijn buik op dezelfde zachte manier werd aangeraakt. Iets dat ik niet ken en ik ervoer hoe enorm veel liefde hier van uitging. Zowel van de gever als van mij als ontvanger, zowel van mijn buik als van de beweging. Toen uiteindelijk de behandeling klaar was, en ik terug met mijn partner naar ons tijdelijke huisje liep, kwam er een oeroud stem en verdriet omhoog. Hoe kon ik zo hard voor mij zelf zijn en dat terwijl ook ik pure liefde ben. Zo mag ik nog zachter voor mijzelf zijn, zoals ik voor anderen ben. Want tijdens een gesprekje op het vliegveld zag ik wat we als mens doen en hoe het komt dat we voor onszelf harder zijn als voor anderen. Ieder ander is onze spiegelbeeld en voor ons spiegelbeeld doen we het allerbeste. We vergeten dat te keren om ook deze handelingen voor onszelf te verrichten. Als we dus met even veel liefde de ander verzorgen, zouden we dat voor het werkelijke beeld van liefde die jij en ik zijn, dit ook mogen doen. Jij en ik, jij als mijn spiegelbeeld er is geen verschil en toch we acteren verschillend, want ik was liever voor jou als voor mijzelf.

Terwijl ik dit allemaal schrijf zie ik ook hoeveel beweging en ruimte er zit door zachtheid en hoe je dat voor jezelf kunt omzetten. En als je het van een ander ontvangt het ook daadwerkelijk in ontvangst mag nemen. Waarbij je mag denken, voelen en ervaren, dit is fijn, dit komt binnen, dit heb ik nodig, dank je wel.


Ken je de mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu . Dit is een mantra dat in het Sanskrit betekent:
“May all beings everywhere be happy and free, and may the thoughts, words, and actions of my own life contribute in some way to that happiness and to that freedom for all.”

NU, may all beings every where be happy and free, incuding me. Want we vergeten onszelf en ook jij en ik waren eens dat happy kleine kind. Laat het kind weer in je spelen tot alles, met de IK, vanuit ALL, InKlusief.

Weest bewust van elke gedachten, woorden, handelingen wat vrede, vrijheid en vrolijkheid brengt in jezelf. Als dat je begin en einde is van je dag en alles er tussen vanuit je hart en diepste verbinding uit een gezet is, of al is het 1 ding per dag waar bij je voelt, dat het klopte. Dank jezelf, de beste blessing die je de aarde en jezelf kunt geven, gewoon door te zeggen, dank je wel of thank you.

(dankjewel P. K.)

Zachtheid is iets dat we bij kleine kindjes nog doen, of voelen bij puppies, en ineens is het over en moeten we harder worden voor de buitenwereld en dus worden we harder voor onszelf. Iedereen is sensitief en soms dienen we er door anderen (onze spiegels) eraan herinnerd te worden. Oja, zo werkt dat! Echt ik ben het waard en jij ook. Met dit besef kom ik erachter hoe ik werk in mijn praktijk en waarom ik werk vanuit de zachtheid, vanuit echte liefde, vanuit ZIJN. Waarom een voetmassage die je via mij ontvangt geen pijn doet, nooit echt hard en stevig is en toch onwijs veel met je lichaam en geest kan doen. Pure voeding is namelijk altijd liefdevol en kent geen hardheid in deze. Afstemming is communicatie die zonder woorden door het lichaam wordt verstaan. Een code die onze cellen bij herhaling begrijpen en als nieuw voedsel verwerkt wordt.

Laten stromen
Mijn vakantie zit erop, echter ik zie nu in wat ontspanning met je lijf doet en wat het is om zachte bewegingen tot je lijf in ontvangst te nemen. Lijven mogen door de trauma’s heen en dit kan alleen met heel veel liefde, aandacht en geduld. Dan kan het bewustzijn in je cellen, in je hele wezen veranderen. Laat het bewustzijn dat je lijf is stromen en tot ontspanning komen in alle richtingen – uit. We zijn tenslotte als water en water kan echt transformeren zonder te verzuren, zonder te verkrampen of te sluiten. Door onze hogere natuur in te zetten vanuit verzorging en verzachting.

Ik geniet terwijl ik dit schrijf, na. En… rest mij je echt een fijne liefdevolle zomertijd te wensen. Oh, en de praktijk is de hele zomer geopend. Wil je voelen wat liefde geven aan jezelf met je doet?, maak vandaag nog een afspraak en plan een heerlijke date met jezelf en je voeten in. Ik zeg: Stop met wachten en start met ontvangen.

Liefs, Willemijn

Blog

Wat kan je bij Navoma verwachten?

Een mannelijke klant uit Roemenie en behandeld in Roemenie zei het volgende na een voetmassage: Hmm, this is so different, this is odd, because really this is a 2.O. Story in myself, a deep deep dive in myself. I feel like polenta so soft and instead so light. Your treatment is a deep blessing for my mind, body, heart and soul.


Ik kan dan alleen nederig zijn en danken dat ik dit werk mag doen. Dat klinkt misschien hoogdravend als je het leest, echter dit is echt hoe ik het voel. Het ontstaat en het ontstaat doordat er klaarblijkelijk voldoende ruimte is waardoor er ontvangen kan worden. Voor jou en mij. Waar ik in geloof is de zachtheid, waar vanuit ik werk. Zachtheid kan je vertalen als een vorm van verzorgende liefde. Deze vorm laat je makkelijker landen en terugkomen thuis in je lijf. Na een behandeling kan je lijf zwaarder voelen, doordat je nu je lijf bewoont. Echter tegelijkertijd kan het heel licht voelen, meer aanwezigheid en bewustzijn van waar je bent, wie je bent in helderheid. Alles is vertegenwoordigd in jou.

Wat kun je verwachten als je lekker ligt en de behandeling begint?
Tijdens een voetmassage is de start je rechtervoet. Rechts vertegenwoordigd je ratio die dan ook daadwerkelijk op volle toeren kan gaan draaien. Talloze gedachtes komen en gaan, vliegensvlug. Deze beweging kun je als een netwerk van allerlei richtingen op, waarnemen in je lijf. Je lijf beweegt van binnenuit hierop. Na rechts kom je linkervoet aan de beurt en deze brengt een andere stroming op gang. Hierdoor zal alles in je lijf opnieuw bewegen en kan het anders aanvoelen door nieuwe ingegeven signalen. Links vertegenwoordigd je gevoel. Ineens kan nog meer de ontspanning intreden en ervaar je diepe rust, een gevoel van volledig loslaten en je lijf naar haar natuurlijke staat van ZIJN laten komen. Na je voeten samen nog even mee te nemen, laat ik je daarna rustig liggen zodat je langzaam terug kunt komen in het hier en nu.

Tegenwoordige tijd is tijd besteden aan echte ontspanning een vorm van luxe geworden. Ons lijf snakt er echt naar uit eigen ervaring. Want het staat altijd paraat. Wat als het uit de stress kan komen en in de ontspanning kan duiken? Wat levert je dat op?

En wat nog meer? 
De thee staat altijd voor je klaar en natuurlijk even een gesprekje om met elkaar te verbinden. Je krijgt een voetenbad verrijkt met lekkere ingrediënten. Puur, natuur en zonder kunstmatige toevoegingen of andere additieven.
En uiteraard de voetmassage, een hele diepe en fijne ontspanning. Daarna kan je nog een kopje thee drinken, desgewenst een nagesprekje over je ervaring om uiteindelijk weer de wereld in te stappen.

Wist je dat?
Tijdens de voetmassage wordt je altijd lekker ondergestopt onder een katoenen laken en desgewenst een wollen deken. Lekker liggen waarbij je hoofd/nek, knieën en enkels ondersteund worden. En een aanbod om een oogkussentje voor je ogen zodat je nog dieper kunt wegzakken. Tijdens de behandeling is het stil met wat omgevingsgeluiden en meestal staan er cd aan met zachte klanken. Om het reizen, het ontspannen en het naar binnen keren te vergemakkelijken.

Ik zorg voor een veilige bubbel waarin je verblijft, voor, tijdens, ja zelfs tot en met het verlaten van de praktijk.


Kwetsbaar, spannend, een drempel om te komen?
Voeten zijn kwetsbaar en ik kan me heel goed voorstellen dat het spannend is om te liggen, om jezelf via je voeten bloot te geven. Ik snap ook dat omdat je niet weet wat je kan verwachten of voelen, dat de stap om te komen groot is. En ik snap ook goed dat je een vergelijking maakt met voetreflex, echter deze voetmassage door mijzelf ontwikkelt is pijnloos, zacht en heeft een diepe doorwerking op je lichaam & geest.

Is het voor jou een drempel om te komen, om te ontspannen, tot rust te komen en een voetmassage voor jezelf te plannen? Stuur een mailtje naar willemijn@navoma.nl . Je bent van harte welkom om een keer kennis te komen maken, de sfeer te proeven, en je vragen te stellen. Ook voor een korte proefervaring kun je bij mij terecht. Een kopje thee staat voor je klaar en ik verheug me op je komst.

Veel liefs, Willemijn 

Blog

Your body is your earth, it is a living bible!

Ons lichaam vertegenwoordigd het leven dat terug te halen is in de natuur, in al wat leeft. Een beweging die doorstroomt en nooit ten einde komt zolang we lijfelijk leven, al groeit, bloeit en beweegt het in volle overgave ook dan gewoon door. Alles wat de aarde vertegenwoordigd is terug te lezen, te voelen en te ademen in wie we zijn, tot in de kleinste cel der cellen.

Een levende bijbel, ik vind het heel mooi klinken.
Jarenlang was ik na een dagje weg leeg en had ik enkele dagen en soms zelfs dagenlang tijd nodig om te herstellen. Eigenlijk had ik mijn systeem afgestemd op afgescheidenheid en daardoor mijn volledige kracht ondermijnt. Prikkels die teveel waren en dan ook nog eens die boze buitenwereld, wat het deed vereergen, had niks met de ander te maken, en alles met mij. Want je kunt hooggevoelig zijn, wat we in wezen allemaal zijn, je kunt ermee omgaan door jezelf te versterken en door uit de afscheiding te gaan en de verdieping naar binnen te brengen. Hoewel ik veel processen op jongere leeftijd al doorliep, had ik hier eigenlijk nog geen blik op geworpen om ook dit onderdeeltje van binnenuit aan te pakken. Herstellen door de verbinding aan te gaan, zodat ik de bron leerde vullen en het dagelijks erop leeglopen leerde stoppen.

In de loop der tijd leerde ik hoe mijn lijf de bijbel van onvoorwaardelijke liefde is en hoe levend ik ben!

Zodra je terugkeert naar jezelf, stap je uit de afgescheidenheid. Echter keer je het de rug toe, dan geraakt uiteindelijk je bron leeg. Want dan zijn we alleen bezig met dat wat buiten onszelf gebeurd. Dus droog jezelf niet uit als een woestijn. Ook al lijkt deze droog droog, je bent nooit volledig uitgeput en daardoor kan jij de kracht tot jezelf hervinden en de bron gaan vullen!

Omdat we zo levend zijn, mogen we goed voor onszelf zorgen. Je eigen aarde verzorgen: dus alle elementen in je. Betreden en bewonen van je lijf, volledig te incarneren. Je eigen werk te verrichten in plaats van te richten op de ander. Eerst jij en dan de ander, zoals je ook in het vliegtuig goed voor jezelf eerst mag zorgen. Het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Wanneer we goed voor onszelf kunnen zorgen en weten wat er nodig is, kunnen we beter onze zorg doorgeven. Leren wanneer je mag verzachten, of juist jezelf mag voeden. Voeding kent vele vormen en is een doorlopende beweging die noodzakelijk is voor iedereen en ten eerste voor jezelf. Vullen van je eigen kruik, je eigen graal. De bron met alle wijsheid, kracht, sensitiviteit, vreugde, schoonheid, waarheid, en andere ingrediënten met je eigen leer-, geneesheer en meesters. Hoe voller, hoe makkelijker je kan uitschenken en je precies kunt voelen waneer je dient aan te vullen.

Te luxe en daardoor overbodig en daardoor kom ik wel een keer!
Ik herhaal vaker deze tekst, want ik geloof dat luxe voor jezelf om voor jezelf te zorgen, alles behalve overbodig is. Het laten en zeggen, oh ik kom nog wel, later is te laat! Nu is het jouw tijd. Waarom wachten, voor wie, voor wat en doe je het later, en wanneer is later?

en daarom
zeg ik, lach, speel, dans, om je eigen kracht ten volste te benutten. Geniet van het mooiste dat jij bent. Vul, vul, vul jezelf! Kom tot doen, kom tot voelen, en verdiep jezelf in jezelf. Een modus van doen en doen wat je vreugde brengt is het grootste geschenk dat je aan jezelf kunt geven en geeft direct die verdieping op je welzijn. Neem er alle ruimte voor om dit tot je te nemen en het te leren. En mocht je willen dat er iemand naast je loopt, eenmalig of tijdelijk, weet dan; kom je bij mij, kom je tot jezelf.

En wil je meer informatie over wat ik doe en wat dus het aanbod is van Navoma, ga naar www.navoma.nl. Ik kijk naar je uit en de thee staat voor je klaar.


Blog

Hemelse Modder

Onderdeel van het geheel
Denk je aan hemelse modder, dan denk je aan chocolade. Hmm lekker al ga ik vandaag het hebben over hemelse modder die op een andere manier direct verbonden is met onze aarde. Bij het woord modder gaat mijn denkwijze direct uit naar moeder en naar aarde en die twee samen. Onlosmakelijk zijn ze als eenheid tot elkaar gebonden en dragen ze kracht uit. Deze kracht is terug te brengen naar onze eigen lijven en of je nu man, vrouw, androgyn, of gender neutraal bent, in ieder van ons is moeder aarde aanwezig. Wij maken onderdeel uit van haar, zij was hier lang voordat we als menszijn de aarde betraden. We zijn onderdeel van het geheel.

Veelvuldig gebruik in de natuur
Modder we maken er eigelijk als volwassene zelden tot geen gebruik van en dat terwijl het zo voedend is en een heel heilzaam karakter heeft. Veel stammen op de wereld gebruiken modder, als verkoeling en als medicatie. Kijk je naar dieren zoals de olifanten, varkens, nijlpaarden en ook bepaalde vissoorten, gebruiken modder voor verkoeling of bescherming of reiniging. En uiteraard het onderhoud van hun vacht, huiden, schubben.

De natuur rijkt ons prachtige producten aan en we staan er nog altijd ver vandaan om het juiste voor lijf en leden te gebruiken. Ook ik ben hier debet aan. Dus ik steek mijn hand ook in eigen boezem. Echter de kracht van al dat moois dat we zijn vergeten komt gelukkig terug, want het is eigenlijk nooit weg geweest. Of het nu om een avocado gaat die je als masker kunt gebruiken of lavendel tegen brandwonden of voor een goede nachtrust. Er is voor ieder wat wils en het is talrijk en dus rijkelijk voor mens, dier en de natuur. Niet door de natuur uit te dunnen of leeg te roven, maar door er met mate en vanuit respect met dat wat je neemt of plukt, te gebruiken. Pure rijkdom!

Ik geloof in de kracht van de natuur.
“In de ziel van de natuur, vind je de natuur van je ziel .”
(Irene van Lippen -Biesterfeld)

Dit najaar
Vanaf dit najaar, en de behandeling is inmiddels online, een Voeten Wellness met gebruik van natuurlijke producten om tot ontspanning te komen en jezelf te laten verwennen, waarbij de aarde een rol speelt en je voeten als wortels je aarde vol liefde draagt. Liefde voor je voeten, omdat we ze vaak vergeten…

Dompel jezelf lekker onder en laat je verassen door de zachte kracht en de hemelse werking begeleid door een voetmassage, het paradepaardje van Navoma. Maak je afspraak, mij een mailtje te zenden aan willemijn@navoma.nl

Ik kijk naar je uit en ik wens je voor nu een hele fijne dag toe.

Oh en als je vragen hebt, wees vrij ze te stellen. Kun je niet wachten tot begin van het komende najaar (zo rond september), laat het me weten!

Tot gauw! 

I feel and see the footprints of my ancient walk in life
And I speak of them to the shadows of my mind
We have walked where earth meets sky
And have walked within all five suns that I
And my spiritual soul will walk once again as one
I am here by destiny once again, not only to witness
But to awaken myself to the long awaited Sixth Sun
(Ramsey R. Muniz – Tezcatlipoca)

Blog

’t Incarneren van je IK

Ik, ik, ik is zo belangrijk om volledig te incarneren en de ruimte te benutten voordat Wij Samen gaan.

De Ik staat voor wat je wilt. Waar liggen jou behoeften en hoe kun je die voor jezelf waar maken. Ik is de Innerlijke Kracht die je uitnodigt om in je eigen kracht te gaan staan en daar alle balans in te vinden. Balans dat je nodig hebt om goed op aarde te staan. Balans waardoor je de overweldiging die het leven je biedt, aankunt. Ik staat ook voor het neerzetten van je eigen leiderschap dat iedereen in zich heeft. Noem het je Goddelijke Plan leven. Je kan het noemen zoals je wenst. Deze IK staat o.a. in verbinding met Ontvangen en Delen en daar ga ik het hier over hebben.

Het Ik is je persoonlijke leiderschap innemen en dat is wat iedereen heeft meegekregen, zoals ik al aangaf. Kijken we naar een ander, dan kunnen we ervan leren, echter het kan je ook jaloezie opleveren. Als het tuintje daar groener lijkt, dan is er voor jou werk aan de winkel. Ook jou tuin kan er zo uitzien, echter met wat werkzaamheden. Los van dat je nooit weet hoe de ander erin staat om het tuintje zo te onderhouden. Aan jou zelf dus je wereld te verkleinen om te leren wat je mag laten groeien en bloeien. 

Vanuit een eigen visie kan leiderschap alleen volledig integreren en daardoor incarneren, als je jou eigen IK volledig kent en be-leeft.

De weg is altijd van binnen naar buiten.
Kinderen leren jong aan dat delen belangrijk is. Natuurlijk is delen belangrijk, omdat het leert dat er naast Ik een Wij is, een Samen. Echter wat eraan vooraf gaat, gaan we vaak aan voorbij, want dat lijkt onbelangrijk en is o zo belangrijk. Je hebt Ontvangen en je hebt Hebben. “Ik Heb is essentieel.”

Hebben is van essentieel belang. Want hoe voelt het om dat speeltje dat je gehad hebt eerst zelf volledig te omarmen en ermee te spelen. Als je het voor je het zelf hebt gehad moet afstaan omdat geeist wordt dat je moet delen, kan ik me heel goed voorstellen dat je gaat sputteren, stuiteren en steigert. Leren krijgen en ontvangen ligt hierin geworteld en hoe makkelijk kunnen we ontvangen? Ontvangen is een principe dat wat lijkt dat van buiten gebeurd echter de werkelijke werking begint van binnenuit. Goed ontvangen maakt stofjes aan die wat met je lijf, je geest, je totale welzijn doet en slaat als herinnering zich op in je cellen. Deze herinnering wordt aangezet zodra je opnieuw weer iets in ontvangt neemt. Hebben is namelijk het open draaien van je hart chakra. Zodra je ontvangt zet het je hartchakra bij goede celherinnering open. Je wordt er blij van en zo blij dat je weet hoe het is om het te hebben. Als het hebben dan volledig goed voelt, kan je waarschijnlijk met gemak delen. Je IK en je Leiderschap zijn namelijk voorzien van de juiste memorie en daardoor kan het delen worden uitgezet.

Is je ervaring minder prettig doordat het is afgepakt of je hebt een andere ervaring ontvangen die als een trauma is opgeslagen zal het ontvangen ook heel anders tot je komen. (Dit is vaker aan de hand als dat we beseffen en als we hier geen aandacht aan besteden wordt de grote IK een kleine ik en worden we slaafs aan het slachtofferschap). Want leven we vanuit de grote Ik, kunnen we naar Zijn verschuiven. Leven we vanuit de grote Ik dan zien we makkelijker dat we zelf de keuze hebben hoe gezond we willen leven en wat het behoud is tot het menszijn, natuur en aarde.  

Ik is in mijn visie belangrijk en geeft focus en helderheid. Want om Ik draait het ontvangen in eerste instantie en dat begint vroeg in ieders leven. Hoe beter dit geïncarneerd is hoe makkelijker er gedeeld kan gaan worden. Ik oogt misschien als het ego en daardoor egocentrisch. Echter met de wetenschap dat het gedrag is dat goed of minder goed is aangeleerd, kan je de ander in jezelf gaan herkennen. Want hoe is de eerste informatie ooit ontvangen? Met welke snelheid of is er totaal aan voorbij gegaan?

Integratie ontstaat door te doorleven, door er ruimte voor te maken, en de ervaring te doorvoelen. Je bent nooit te oud om dit alsnog te leren en hiervandaan alsnog jou Leiderschap, je Goddelijk Plan volledig in te nemen. Stap in je Innerlijke Kracht, en hieruit weet jij wat er nodig is en wat je nodig hebt. Hiervandaan wordt Samenwerken tot Wij zoveel gemakkelijker.

Door Ik komen Wij SAMEN!

Blog

Maintenance

Maintenance, een prachtig woord voor “onderhoud”. Een beweging die we soms overslaan omdat we er geen tijd voor vrij maken of juist heel kort. Vandaag wil ik er even bij stil staan, met name omdat we zo opgaan in een verrijkte beweging die veel invloed en input geeft. Omdat we vergeten hoe het leven in ons zelf beweegt en voelt. Want we slaan het ook makkelijk moeiteloos in de wind om vooral niet naar binnen te treden en het onderhoud aan te gaan! Om het conflict uit te weg te gaan.

Wat is er nodig?
We willen graag dat anderen naar ons luisteren of dat we luisteren naar anderen, echter hoe is de luisterverhouding tot onszelf gericht? En hoe luister je, door ja te zeggen en negeren, of door ja te zeggen er het beantwoorden, of door met jezelf in contact te komen en innerlijke echte communicatie op gang te brengen? Hoe herstel jij het contact met jezelf? HET onderhouden van jezelf is integreren en incarneren van de signalen die je lijf, geest, ziel, welzijn aan je afgeeft en daar aandacht aan te besteden. Door juist het conflict aan te gaan, te gaan beluisteren of het schaduwspel te volgen, kan er ruimte komen voor ontdekkingen die je eerder niet zag. Juist in deze pareltjes van goud liggen inzichten, antwoorden en andere cadeautje op je te wachten. Het is een kwestie van tijd nemen om het uit te pakken, en er ander lichtinval op te laten schijnen.

Maintenance als beweging de uitnodiging om een stapje terugzetten!
We bewegen op allerlei manieren gedurende de dag. Misschien ben je heel de dag druk in de weer met je huis, met de kindjes en al het reilen en zeilen om je heen. Of is de drukte dat je achter een bureau zit en je torenhoge stapels werk hebt liggen. Beide vormen kunnen door onvoldoende aanwezig te zijn in je lijf, door als een malle kip zonder koppetje te rennen, stress gerelateerde ervaring geboren laten worden. Hoe zetten we beweging in en geef jezelf ook tijdens de beweging de ruimte om even te lanterfanten en naar de wolken te staren of de bomen, inplaats van je mobiel?

Het schaduwspel blijft terugkomen en ook al wil je het onder je voorkeurmatje schuiven, het zal opnieuw aan je verschijnen, want ook dat is beweging dat gezien wenst te worden. Als alles altijd in beweging is, ga je zien dat bewust rust nemen, het stapje terug zetten, ook beweegt. Rust zorgt voor herstel van de vorm, de energie, het veld om je heen en alles wat binnen in je blijvend in beweging is krijgt ruimte om te resetten. Het zorgt er voor herstel van elke vorm en er nieuwe vormen kunnen groeien, ontstaan en aangenomen kunnen worden. Want blijf je jezelf vullen met input zonder ruimte in te bouwen komt er een moment dat de opslag vol, je overstroomt, overlaad en uitgebrand raakt. Geen integratie door ERROR! Je systeempje is vol!

Tijd voor een update door eerst ruimte te maken.
Oud mag plaatsmaken voor nieuw! Wat mag je deleten? Wat biedt wel voeding en geeft je energie en wat mag je loslaten om dat oud geen dienst meer doet. Resetten is opladen voor lichte en vernieuwde energie! Het is er nu de tijd voor en ga je de stukken aan, zal je opmerken dat het heel snel kan gaan stromen. Alle zwaarte gaat eruit en het tempo ligt hoog, juist omdat het zoveel makkelijker verkrijgbaar is. (Knipoog, en het is gratis!!!)

Herstellen, resetten, innerlijke kracht
Ik vergelijk herstellen en resetten met bewust ademhalen. Alleen is een uurtje soms onvoldoende en mag je er langer de tijd voor nemen. Ons lijf mag er opnieuw aan wennen, zeker als je altijd doorgaat. Lijfelijk gaan dingen langzamer, eigenlijk zoals in de natuur. Zodat het nog beter kan integreren. Ruimte innemen letterlijk en figuurlijk kost tijd en zal je misschien opnieuw mogen aanleren. Zeker als dit nieuw voor je aanvoelt. Je lijf is hetzelfde als de natuur, vanuit het zelfde hout gesneden. Waar alle elementen in de natuur aanwezig zijn, zijn ook deze elementen terug in jezelf te vinden. Zo neemt de natuur alle tijd om ruimte in, ieder seizoen weer. En wij zijn diezelfde natuur! We nemen gemakkelijk, echter wat geven we terug? En dus wat geef je aan jezelf terug? Bekijk waar je staat, hoe je ervoor staat, wat voel je echt en hoe verhoud het leven in jou met het leven om je heen? Dit is heel persoonlijk IK (Innerlijke Kracht) werk en heeft ook nog eens het een en ander te vertellen. Zodra we de IK herstellen, kan Wij en Samen gevormd worden.

DUSSS
Onderhoud aan jezelf is meer adem halen, pauzes nemen, terug stappen, uit de tunnels komen en helder gaan zien. Kom op adem en ontvang nieuwe adem, ruimte te laten ontstaan en wat krap zit kan je echt nu uitrekken! 

Onderhoud is een belangrijke beweging om jezelf in optimale staat te resetten, te hervormen, opschonen, en vanuit overgave loslaten. Het ideale moment om nieuwe vormen te creëren en als opfrisser ontvang je ook nog eens nieuwe energie! Onderhoud is een natuurlijke ondersteuning!

Ondersteuning?
Wil je het onderhoud van jezelf extra ondersteunen en inzetten? Kijk naar de verschillende behandelingen die aangeboden worden op de site van Navoma. Je kunt denken aan een voetmassage, een Van Licht tot Licht Coaching of Voel-Massage. Deze behandelingen werken begeleidend voor processen. Wil je in contact komen, stuur me een berichtje naar willemijn@navoma.nl of check de website:
http://navoma.nl/

Ik wens je een fijne dag toe!


Blog

Ontladen geef nieuwe energie

Om totale ontspanning te realiseren, is ontladen van belang, zeer functioneel om nieuwe energie te genereren. Ontladen is een reset voor je hele systeem, je lijf en geest. Ik bemerk het zelf voor ik op vakantie ga en hoe vaak ik toch een beetje te overprikkeld ben. Daarom plan ik vaak voor ik vertrek een paar dagen extra in om in alle rust alles klaar te maken. Toch voelt de eerste week oncomfortabel aan. Je herkent het vast dat je je draai niet kan vinden. Dat je eigenlijk niet weet hoe het met je is en je tranen hoger zitten als normaal. Voor de een duurt dit wat uurtjes, daagjes en voor de ander een week of zelfs langer. Toestaan om te ontspannen en niks te hoeven doen. Dat je brein tot rust komt, evenals je lijf. Want onze modus staat aan, en vaak op doen, of nog te doen of een ander afvinklijstje. Hierdoor kom je op de plaats van bestemming aan en diep van binnen is het chaos. Wil ik staan, wil ik liggen, mag ik echt alle doen uitzetten? Herken je hier jezelf in?

Overgave = Overgeven aan…
En daarom is het misschien zo herkenbaar dat je zelf de eerste dagen, of zelfs week je onthand voelt en moeite hebt om jezelf overgeven aan de situatie. Ik herken mezelf er ook in met ziek zijn. Dan denk ik, ‘oh het gaat morgen over en kan ik er weer zijn’. En dan kom je erachter dat het langer duurt en hoe meer je verzet in “morgen ben ik er weer” hoe langer je nodig hebt om te herstellen. Overgave door overgeven aan de situatie is de weg! Lanterfanten en vieren dat je niks hoeft te doen of moet! We moeten teveel van onszelf en leggen daardoor zoveel op dat het niks doen oncomfortabel is. Jammer, want we drijven daardoor weg van waar het leven op gebaseerd is en hoe verrijkend het leven in verlangzamen en ultiem vertragen ons brengt.

Als het nu echt niet lukt, wat ik me voor kan stellen dan heb ik een paar tips voor je die je kunt uit proberen.

1. Boek een boksschooldagje in. Een trainingsles boksen! Haal alles uit wat in je zit, en ontlaad!


2. Ga naar zee of de bergen in en laat alles wat je last is van je rug glijden. Een opluchtende schreeuw of tranen laten stromen, zijn daar ultiem voor. Geef jezelf vrijheid en geef vrij wat eruit mag!

3. Spring touwtje met je kinderen of doe een paar potjes voetbal. SPEEL en RAVOT mee! Bouw een tipi en speel indiaantje. Spring mee op de trampoline!

4. Naar de vakantie toewerken: Neem een snipperdag extra op. Zet alles uit en maak er jou eigen dag van. Ga tegen een boom zitten en doe eens niks, als adem in en uit. Zet in elk geval alles wat jou kan storen eens een dag uit! Geen teevee, geen boek, alleen jij en alle beweging en geluiden in en om je heen. Of boek een massage, een heerlijke voetmassage doet wonderen.

5. Zoek iemand op waarbij je ongestoord (zonder omhakken van bomen) stammen kunt hakken. Hak ouderwets hout. 

6. Mediteer, zing, dans, ga liggen in de zon, en stap uit de rusteloosheid en kom naar binnen in rust.

Neem het oncomfortabele gevoel serieus en ga het met al je liefde aan. Je hebt niks te verliezen, dat is wat jezelf weet en hoe fijn is het om voor je op reis gaat de ontspanning al toe te laten en toe te staan. Hierdoor geniet je nog meer van je vakantie zodra deze begint en hoef je geen week te wachten voordat die ontspanning door ontladen voorbij is.

Enjoy!

Meer info: www.navoma.nlBlog

Zelfrespect is pure liefde

Naast puppy gedrag de blog die je hiervoor kon lezen is er ook een vorm wat we noemen ”superieur gedrag”. In puppy gedrag lees je hoe je makkelijk iemand op een voetstuk plaatst. Je zoekt naar verbinding door de ander groter te maken dan deze is en uiteindelijk de sokkel even hoog is. Als we namelijk de ander op een voetstuk plaatsen, waar zet je jezelf dan neer? En als we onbewust hiermee doorgaan ervaren we dat de ander die op het voetstuk nog staat, (door je eigen kijkwijze!) dit kan uitmonden in een vorm van superieur gedrag. Dit kan je zien als manipulatie. Of een trigger hoe ver een ander kan gaan om uiteindelijk de “macht” te hebben. Ik noem grootse woorden om het duidelijk te maken.

Respectvol kijken
We stoten geregeld onze neuzen in het leven om een lesje te leren of in te zien hoe een overtuiging of belemmering bekeken kan worden met andere ogen. In liefde iets gaan zien, heeft soms even tijd nodig. Want in hoeverre ervaar je dat de ander niet respectvol naar je is en als je verder kijkt dat het eigenlijk wat vertelt over met hoeveel respect ga je om met jezelf?

Een onprettige ervaring kan je ervaren als, dat is aan mij gericht! Op dat moment kan je ondersteboven ervan zijn. Afvragen of je echt zo vergist hebt. Zien dat de ander het lef heeft om deze streek zo uit te voeren, en van het ene oordeel kom je in de andere terecht. Dit is wat je kan noemen veroordelen van de situatie. Terwijl als je gaat kijken door een nieuwe bril zie je wellicht die ander en wat de ander eigenlijk wil zeggen. Pijn bijvoorbeeld kunnen we heel gemakkelijk op de ander projecteren en door hier helder naar te kijken kan de ervaring direct milder worden of zelfs verdwijnen. Je kantelt hiermee de situatie. Natuurlijk door goed na te voelen en vanuit dezelfde helderheid te blijven kijken, kunnen nieuwe besluiten genomen worden. Door onderzoek kan je gaan zien wat je zelf hebt gecreëerd en wat aanvoelde als superieur gedrag.

Hoe kan dit ontstaan?

Veelal mogen we het gaan zoeken bij onszelf. Hoe zien we de ander. Superieur zijn kent geen bestaan, we hebben het gemaakt en door met de energie te gaan spelen kan er een ander inzicht voor komen. Het heeft met het voeden te maken van verbindingen. Wat bedoel ik daarmee. Nu we hebben allemaal onze verbindingen met mensen om ons heen. Door hoe wij reageren voeden we onbewust een ieder ander. Als iemand een vervelende opmerking maakt, kan onze reactie zijn dat we de vrede willen bewaren en het toe sussen, of dat je gaat steigeren, er tegenin gaat of je wang keert en vertrekt. Onze reactie is de uitkomst en dat is een gedrag dat we hebben overgenomen of aangeleerd, en weergeven.

Met een afstand kijken levert nieuwe informatie op en creëert een andere verbinding. Misschien wil je de situatie even laten liggen om er op een ander moment terug te komen. Hierdoor geef je jezelf en de ander de ruimte. Ook de situatie veranderd hierdoor in energie en wordt anders, misschien zelfs zachter. We vallen de ander niet aan, maar geven wel met respect en liefde voor onszelf om het juiste antwoord te vinden en je zet je eigen grens neer. Sommige gedragingen ontstaan doordat je jezelf te klein maakt. Niet je eigen licht staat en daardoor die ander op een voetstuk plaatst of zelfs als superieur betittelt. Eigenlijk doet die ander niks verkeerd, alleen was ons signaal onduidelijk. 

Jezelf durven zijn is ook laten weten als je iets niet fijn vind. Als je het ergens niet mee eens bent. Dat is pure liefde en respect, voor jezelf en voor de ander. Gedrag dat ons triggert is een spiegel tot onderzoeken, ontleden, opnieuw zien en gaan leren er naar te handelen. In zeg: “Zelfrespect is pure liefde”


Blog

Puppy gedrag

Underdog
Veel – hoog gevoelige – personen ervaren vaak een underdog gevoel. Op mijn eigen levenspad heb ik ervaren, van kind af aan tot volwassenheid, dat ik steeds opnieuw in contact met anderen mezelf meteen in de “underdog” positie plaatste. Als kind had ik me dat aangeleerd om op deze wijze, keer op keer een goede afstemming te bewerkstelligen.

Wat is puppy-gedrag?
Een puppy vertoont gedrag als het aandacht wenst. De puppy doet dat door steeds weer de kin van de “hogere” volwassen hond, te blijven likken. Zelfs als deze keer op keer wordt afgestompt. Bij ons als mensen gebeurt dit ook. We zetten de ander in het licht en kijken als het ware tegen de ander op. Het helpt sterk om door dit gedrag van jezelf onder ogen te zien en daardoor krijg jij, dus IK, de sleutel in handen om te kunnen veranderen. Want de sleutel is dat niet de ander verandert maar JIJ, door jezelf niet meer in het puppygevoel te zetten.

Door dit gedrag op volwassen wijze, een aantal jaren terug, onder de loep te nemen, zag ik het volgende. Ik zag bij mezelf dat ik de ander, bekende of onbekende, direct telkens weer, als het ware op een voetstuk plaatste en dat ik zelf een stuk lager stond. Het had ook wel voordelen als je dat zo zou kunnen benoemen, want iedereen vond mij daardoor ook altijd zo aardig en lief. En werd ik keer op keer op een verkeerde manier, positief bevestigd in mijn handelen en bleef ik het ook zo vormgeven. Gevolg hiervan was dat ik van binnen een soort van lopend tijdbommetje werd, want in mijzelf voelde ik steeds dat ik de overheersende kant van die ander helemaal niet prettig vond. En toch steeds weer opnieuw liep ik in dezelfde valkuil. Ik kreeg een aversie tegen dominante autoritaire personen en voelde me dan klein in dit contact. Een enkele keer durfde ik wel tegen de ander in te gaan en vaak ontsproot dit dan ook in een soort van escalatie. Reacties die ik dan kreeg waren vaak dezelfde: ‘Waarom ben je hier zo lang mee rond blijven lopen?’ Of ’Je trekt je alles veel te persoonlijk aan.’

Verandering
Mij lukte het om mijn houding te veranderen door me er bewust ervan te maken dat ik de ander niet meer op een “voetstuk” moest zetten. Deze gedachte riep ik, vanaf dat moment steeds op, zodra ik in contact ging met een bekende of onbekende. En vanaf toen begon ik meer mezelf beter te voelen, ik werd losser, durfde meer te uiten en werd spontaner in mijn hele doen en laten.

Negatief aangeleerd gedrag kun je dus ook ombuigen naar positief aangepast gedrag. Vaak denken we dat anderen ons dat moeten leren, maar we kunnen dit ook echt zelf: Als we ons er maar bewust van maken door bij ons zelf stil te staan.

Ik zeg: ‘Sta in je eigen kracht en neem je eigen ruimte in!’  Deze zin kan je als affirmatie gebruiken en versterkt je IK kracht (Ik in deze staat voor Innerlijke Kracht!)